De Gouden Speld

Hieronder de meest gestelde vragen en antwoorden over de jeugdserie ‘De gouden speld’:

Wat is ‘de gouden speld’?
De gouden speld is een sieraad. Het is een broche in de vorm van een ster, gemaakt van goud en parels. De moeder van Mirjam (hoofdpersoon in deel 1: David en Mirjam) kreeg dit sieraad van de mannen uit het oosten die helemaal naar Bethlehem gereisd waren omdat ze een ster hadden gezien die de geboorte van een Koning aankondigde. Deze mannen reisden met een omweg terug naar hun eigen land, omdat ze niet nogmaals koning Herodes in Jeruzalem wilden ontmoeten. Koning Herodes wilde namelijk weten wie deze pasgeboren Koning was, zodat hij deze kon doden. De moeder van Mirjam hielp de mannen uit het oosten om via een andere route terug te reizen. Als dank kreeg ze van hen een kostbaar sieraad, de gouden speld.
De gouden speld werd daarna van generatie op generatie doorgegeven, met het verhaal over de wijzen uit het oosten, en de geloofsverhalen die er in de loop van de tijd aan toegevoegd werden. Door de eeuwen heen is de gouden speld getuige van belangrijke momenten uit de geschiedenis van het christelijk geloof.

Waar gaat de serie over?
Ieder deel gaat over een jongen en een meisje van 12 die in een bepaalde beslissende periode in de geschiedenis leven. Bijvoorbeeld tijdens het leven van de Here Jezus op aarde (deel 1), tijdens de christenvervolgingen in Rome (deel 2) of tijdens de late Middeleeuwen waarin de Bijbel een verboden boek was (deel 4). Ze beleven spannende avonturen, en altijd speelt de gouden speld daar een rol in.
De hoofdpersonen uit alle delen zijn familie van elkaar.

Gaat de serie over kerkgeschiedenis?
Nee. Het is niet mijn bedoeling om de kerkgeschiedenis in een boekenserie te gieten. Het is wél mijn bedoeling om verhalen te vertellen over jonge gelovigen in verschillende periodes van de geschiedenis, die voor de keus gesteld worden: houd ik mij vast aan mijn geloof, of pas ik mij aan aan wat anderen zeggen? Geloof ik dat de Bijbel Gods Woord is? Ben ik bereid om dingen op te geven voor mijn geloof?

Waarom ben je de serie gaan schrijven?
Het was eerst niet mijn bedoeling om een serie te gaan schrijven. Ik had een reis naar Israël gemaakt en was onder de indruk van de plekken die ik daar had gezien: het meer van Galilea, de resten van Kapernaüm, Jeruzalem, het hele Bijbelse landschap. De Bijbel kwam tot leven voor mijn ogen. Ik wilde een jeugdboek schrijven dat zich hier afspeelde in de tijd van de Here Jezus, zodat anderen hier van konden meegenieten. Gaandeweg het schrijven bedacht ik dat ik er wel een volgend deel bij kon maken dat zich in Rome afspeelde, een generatie later. Kort daarvoor had ik namelijk een tijdje in Rome gestudeerd, en ook daar was ik gefascineerd geraakt door de vele plekken die daar nog te vinden waren uit de eerste eeuw, de tijd van de eerste christenen. Toen ik eenmaal deel 1 en 2 af had, kon ik niet meer stoppen…

Hoe bereid je je voor op het schrijven van een nieuw deel?
Meestal heb ik het hoofdonderwerp al in gedachten. Bijvoorbeeld bij deel 5 (Stefan en Liese) had ik vooraf al bedacht dat het moest gaan over de Engelsman William Tyndale, die niet meer welkom was in Engeland en toen in Duitsland op zoek ging naar een drukkerij om de Engelse vertaling van de Bijbel te drukken. Dat idee ben ik verder gaan uitwerken. Ik heb veel gelezen over die periode van de geschiedenis, en ik heb verschillende plaatsen echt bezocht, zoals het William Tyndale museum in Vilvoorde (België), het Gutenberg museum over de boekdrukkunst in Mainz en de steden Worms en Keulen. Door er echt geweest te zijn, is het daarna makkelijker om er over te schrijven. Rondom alle waargebeurde plaatsen en gebeurtenissen bedenk ik het verhaal.

Voor welke leeftijd is de serie geschikt?
Vanaf 10 à 12 jaar (bovenbouw basisschool) kun je de boeken lezen. Er zit geen bovengrens aan de leeftijd die geschikt is voor de serie: er zijn ook veel volwassenen die de serie met veel plezier lezen.

Kan ik de delen los van elkaar lezen?
Ja. Ieder deel is een op zichzelf staand verhaal. Soms worden er namen of gebeurtenissen uit eerdere delen aangehaald, maar wel op zo’n manier dat het verhaal goed te volgen blijft. Het is natuurlijk wel het leukst en meest compleet om de serie op volgorde te lezen.

Waarom zien de losse delen 1 en 2 er anders uit?
Bij deel 1 en 2 was de uitgever nog aan het experimenteren met een kaft die past bij de serie. Pas toen deel 3 af was, was er een omslagontwerp waar iedereen tevreden mee was en dat ook doorgezet kon worden naar de volgende delen. De delen 1, 2 en 3 zijn toen in één band verschenen: de trilogie. Dus als je de trilogie koopt, heb je daarmee de eerste drie delen van de serie te pakken, in een omslag die past bij de volgende delen.

Kan ik deel 3 los bestellen?
Nee. Deel 3 is alleen opgenomen in de trilogie.

Hoeveel delen komen er nog?
Er zullen in totaal 8 delen verschijnen.

Wat wil je met de serie bereiken?
Ik hoop dat alle lezers, jong en oud, fijne uren zullen beleven tijdens het lezen van de gouden speld-boeken. Lezen is dé manier om in je hoofd te reizen naar allerlei tijden en plaatsen, terwijl je gewoon thuis op de bank zit. Daarnaast hoop ik dat alle lezers door de boeken heen iets zullen proeven van mijn liefde voor de Here Jezus en Zijn Woord, en dat ze zelf de Bijbel zullen pakken en gaan lezen, om het échte Verhaal te ontdekken!